3 przepisy na pełnowartościowe śniadanie

środa, 22 kwietnia 2015

     W ostatnim poście pisałam na temat wartościowego śniadania. Podałam tam szereg składników, które powinny się w nim znaleźć. Poczynając od węglowodanów złożonych po tłuszcze. Pewnie większość z Was się zastanawia jak te wszystkie produkty ze sobą pogodzić. Z jednej strony mamy cukry, z drugiej białka, a na dodatek potrzebujemy jeszcze jakiegoś tłuszczu. Ale spokojnie. Przygotowanie takiego posiłku jest proste i mało czasochłonne. Przedstawię tutaj najprostsze sposoby na pełnowartościowe śniadanie, do których ja się uciekam, gdy wstaję o 6, a już o 7 mam być zwarta i gotowa. Jest smacznie, szybko i zdrowo. 

 
1. Prosta owsianka z żurawiną i bananem
  • 250 ml mleka 2,0% zaw. tłuszczu
  • kilka łyżek płatków owsianych, górskich
  • garść suszonej żurawiny
  • 1 banan
  • łyżeczka naturalnego miodu
  • garść orzechów arachidowych
  • szczypta cynamonu
Mleko gotuję, a następnie zalewam nim płatki owsiane. Nie gotuję płatków, ponieważ mam taką teorię, że wtedy tracą swoje wartości odżywcze. Ważne jest aby mleko było gorące, miód powinien się w nim roztopić. Po wlaniu mleka wrzucam żurawinę, orzechy, kroję w cienkie plasterki banana, dorzucam do miski. Na koniec całość posypuję cynamonem. 
Mleko zawiera białko i daje uczucie sytości. Płatki owsiane to źródło wielu minerałów oraz węglowodanów złożonych. Orzechy arachidowe zawierają potrzebne nam tłuszcze naturalne. Żurawina, banan oraz miód, poza wieloma wartościami odżywczymi, mają cukier prosty, który o poranku skutecznie postawi nas na nogi. Cynamon jeszcze bardziej podkręci metabolizm oraz przyjemnie rozgrzeje. 



2. Muesli z kefirem o smaku kokosowym
  • kilka łyżek muesli, najlepiej domowej roboty, powinny się w nim znaleźć płatki owsiane, miód, suszone owoce wg uznania, może to być żurawina, morele, banany
  • kefir
  • garść wiórek kokosowych
  • 1 banan
Wieczorem do miski wsypuję muesli i wiórki koksowe, zalewam to wszystko kefirem. Następnie wstawiam do lodówki na całą noc. O poranku, kroję banana w cienkie plasterki i wszystko mieszam. Można dodać do tego startą gorzką czekoladę lub suszoną żurawinę, jeżeli nie ma jej w muesli. Smak jest wyjątkowy, ponieważ wiórki koksowe przenikają całe danie. Kefir to cenne źródło białka, szczególnie polecam osobom, które nie do końca tolerują laktozę w mleku lub po prostu go nie lubią. Wiórki składają się prawie w całości z tłuszczów, dlatego są bardzo dobrym dodatkiem. Banan - źródło cukrów prostych. 

3. Jajecznica z kaszą jaglaną i pomidorami
  • 30 g kaszy jaglanej
  • 2 pomidory
  • 2 jajka
  • pół białej cebuli
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 2 małe kromeczki chleba pełnoziarnistego
Kaszę gotuję wieczorem, a następnie wstawiam do lodówki. O poranku kroję w kostkę cebulę oraz pomidory. Wlewam na patelnię oliwę, podgrzewam, po chwili wrzucam na nią cebulę, szklę ją i dodaję pomidory. Mieszam przez 1-2 minuty. Wbijam jajka, czekam aż się zetną. Na koniec dodaję kaszę jaglaną i wszystko razem mieszam. Do dania jem dwie kromeczki chleba. Jajka są cennym źródłem składników odżywczych oraz białka. Zawierają go bardzo dużo. Kasza jaglana jak i chleb pełnoziarnisty to źródło węglowodanów złożonych. Ziarna posiadają także niezbędne nam tłuszcze. Oliwa z oliwek też dobrze spełnia to zadanie. Cebula oraz pomidor dodają walorów smakowych całemu daniu. Jajecznicę polecam przyprawić według uznania bazylią, pieprzem oraz solą. 


      Do śniadania wypijam najczęściej szklankę wody lub wodę z cytryną. Może być także zielona herbata, powinna być niezbyt mocna. Nasz organizm po nocnej regeneracji powinien wypłukać toksyny, a nie dostawać je znów o poranku. Dlatego najlepszym wyjściem jest najprostsze czyli niegazowana mineralna woda. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz