Nie lubimy śniadań. Statystyczny Polak zawsze ma jakąś wymówkę, aby go nie zjeść. Za wczesna pora. Boli go żołądek po zjedzeniu. Nie może jeść. Nie jest głodny. Kolacja była obfita. Złe samopoczucie. Szkoda tylko, że chociaż od zawsze mówiono o śniadaniu jako o najważniejszym posiłku dnia nikt tego nie słuchał. Każdy udaje, że go to nie dotyczy.Nikt nigdy nie widział reklam. Nie ma w jego miejscowości billboardów. Reklam też się nie ogląda. W tym temacie część jest ogólnie w średniowieczu. Brak telewizji, brak internetu, brak facebook'a. No brak wszystkiego! A to jeden z największych błędów. Od wielu osób słyszałam, że chcą schudnąć tak bardzo, że rano nie jedząc nic idą na siłownię, łudząc się, że wówczas więcej spalą. Szkoda tylko, że to oddala od celu niż do niego przybliża. Katujesz swój organizm. On broniąc się spowalnia metabolizm. Pobiera rezerwy ze składników odżywczych. A wieczorem jesteś tak głodna, że rzucasz się na lodówkę niczym wiewiórka na orzecha w bajce którą wszyscy dobrze znamy i nadrabiasz poranne zaległości kaloriami. Jedzenie śniadań ma bardzo wiele zalet i w sumie jest bez wad. O ile wieczorem powinnaś ograniczyć kalorie, tak o poranku możesz sobie na nie pozwolić, w końcu śniadanie powinno stanowić 30% całego naszego dziennego zapotrzebowania.
Przed pracą, zajęciami, siłownią powinnaś spożyć śniadanie. Wówczas układ pokarmowy najlepiej pracuje i wchłania najwięcej składników odżywczych. Ponadto jest wycieńczony po nocy. Brak mu glukozy. Jedząc je zwiększasz swój metabolizm oraz aktywność energetyczną układu pokarmowego. Co więcej, śniadanie jest ważne przed wysiłkiem nie tyle co fizycznym, a umysłowym. Poprawia koncentrację. Polepsza pamięć. Pierwszy posiłek wpływa na cały nasz dzień. W południe mózg jest najbardziej aktywny, jedząc wartościowe śniadanie zwiększysz jego wydajność, nie jedząc go - możesz wtedy już być zmęczona, śpiąca i będziesz myśleć tylko o kolejnym kubku małej czarnej.
Co oznacza wartościowe śniadanie? Przede wszystkim muszą się w nim znaleźć węglowodany złożone, białka oraz naturalne tłuszcze. Węglowodany dostarczają glukozy, potrzebnej do rozruszania organizmu. Wchłaniana jest ona powoli dlatego zapewnia stały dostęp do energii, reguluje poziom cukru we krwi. Związki te zawierają dużą zawartość błonnika, który zapobiega podjadaniu w ciągu dnia oraz przyspiesza metabolizm. O jego właściwościach pisałam tutaj. Węglowodany złożone zawiera pieczywo pełnoziarniste, brązowy ryż, płatki owsiane czy kasza. Kolejno białko, daje uczucie sytości na dłużej. Czujemy się bardziej najedzeni. Posiada wiele składników odżywczych. Znajdziemy go w różnego rodzaju ziarnach, na przykład słonecznika, orzechach czy siemieniu lnianym. Dobrym sposobem na śniadanie jest jajecznica. Pełnowartościowy posiłek dopełniają tłuszcze. Są obecne w ziarnach, tych samych w których jest białko, może to być również masło czy margaryna. Tłuszcze ułatwiają przemiany energetyczne. Jednak ich ilość w naszym pierwszym śniadaniu powinna być znikoma w porównaniu do innych składników.
Ważny jest także napój jaki pijesz. Ja zaraz po przebudzeniu piję szklankę niegazowanej wody mineralnej. Skutecznie usuwa toksyny nagromadzone w ciągu nocy. Polecam również letnią przegotowaną wodę z sokiem z cytryny. Ma on zbawienny wpływ na nasz organizm. Oczyszcza. Normuje pH.
W całym tym harmiderze związanym z dietą, zdrowym odżywianiem, aktywnym trybem życia, musisz sobie uświadomić, że aby schudnąć trzeba jeść. Zwracać uwagę na posiłki i ich wartości odżywcze, ale przede wszystkim je spożywać. Nie odstawiać na bok i ćwiczyć. To droga donikąd, Twój organizm się wreszcie upomni o swoje. A konsekwencje tego nie będą wcale przyjemne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz